Preden vam razložimo, kako je sestavljena hrbtenica in kakšen je pomen vaj za hrbtenico in kako pomemben, tako da tudi druge vaje izboljšajo gibljivost in odpravo bolečine v sklepih, bomo postavili nekaj vprašanj.

Ali se kdaj težko sklonite naprej zaradi napetega spodnjega dela hrbta? Kaj pa, če dlje časa sedite? Ali pa ste v zadnjem času opazili, da ste masirali boleče mišice spodnjega dela hrbta, ko ste v stoječem položaju? Če ste na kakšno od zgoraj navedenih vprašanj odgovorili z »da«, vam bodo morda koristile vaje, ki pomagajo krepiti mišice spodnjega dela hrbta.

vaje za hrbtenico

Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da približno 80 % prebivalstva v življenju občuti bolečine v spodnjem delu hrbta. Če čutite zategovanje ali bolečino v predelu nad boki, vendar pod rebri, ki vsebuje vaje, ki vam bodo pomagale okrepiti spodnji del hrbta in izboljšati življenje, saj bodo bolečine lahko celo postale preteklost.

Morda pa še ne čutite bolečine, vendar bi radi okrepili mišice spodnjega dela hrbta iz drugih razlogov. Močno telo prinaša veliko prednosti, vključno z manjšim virusom za poškodbe in izboljšano sposobnostjo za vsakodnevne aktivnosti.

Preden se lotimo krepitve hrbta, se poglobimo še v strukturo same hrbtenice. V hrbtenici je 33 kosti, ki so razdeljene na 5 delov.

Če začnemo pri vrhu hrbtenice, torej najprej vratna vretenca oziroma vratna hrbtenica. Ta drži glavo in je sestavljen iz sedmih vretenc. Nato sledi torakalna hrbtenica, nato ledvena hrbtenica, sledi križnica, hrbtenica pa se zaključi s trtico.

Med temi kostmi, znanimi kot vretenca, so diski, napolnjeni s tekočino, ki služijo kot plamen. Ti so znani kot medvretenčni diski in se pogosto preprosto imenujejo diski.

Na spletu boste našli rezultate vaje. Svetujemo vam izvajanje vaj, ki jih boste našli v povezavi na začetku zapisa. Tam so predstavljene rezultate vaje za različne dele telesa. Pomembno pri vajah je, da jih izvajate redno in ko vam bo izvajanje vaj za hrbtenico in druge dele telesa postala navadna, ste dosegli cilj, saj boste zase s tem naredili ogromno.