Vsi, ki imate težave z zobmi, bodisi da so krivi, bodisi da je čeljust premajhna ali prevelika, potrebujte zobni aparat. Zobni aparat dobite pri ortodontu, v trenutku ko vam mlečni zobje izpadejo. Pametno je da obiščete torej ortodonta še preden vam izpadejo vsi mlečni zobje saj bo tako lažje oceniti kakšen  zobni aparat potrebujete in lahko se prične že z načrtovanjem celotnega procesa, misije do popolnega nasmeha. Ko se približuje dan, ko boste dobili zobni aparat vam mora ortodont vzeti odtis vaše čeljusti. Ta postopek ni boleč, je pa neprijeten, saj vam posebno maso da v usta in morate počakati nekaj časa, da se zobje dobro odtisnejo.

zobni aparat

Ampak pojdimo mi na sam del, ko že imate zobni aparat. Sigurno so vas zobozdravniki naučili pravilnega čiščenja zob. Če imate snemljiv zobni aparat to ni toliko pomembno, saj lahko aparat vzamete ven, ga očistite in nato umijete še zobe in je stvar končana. Če pa imate fiksni zobni aparat pa se stvar malo zaplete. Namreč na zobu imate pritrjeno kovinsko ploščico, ki ščiti tisi del zoba, medtem ko ostali del ne. Predstavljajte si, da ko vam vzamejo stran zobni aparat, da bi se vam poznala bela ploščica na zobu, ostalo pa bi bilo umazano in obarvano. Najbrž ne bi bili preveč zadovoljni z nastalim izgledom, pa če prav bi bili zobje skrbno poravnani.

Zato je zelo pomembno, da zobe čistite tako kot vam je to ortodont ali zobozdravnik naročil. Potrebujete posebno zobno ščetko za čiščenje aparata, ter dobro medzobno ščetko da lahko pridete do predelov, ki jih navadna krtačna ne doseže. Res je pomembno, da si skrbno čistite zobe in da si po vsakem hranjenju oplaknete ustno votlino. Na začetku se vam bo zdelo precej dela in vam bo odveč, vendar ko se boste enkrat navadili vam bo to postala dnevna rutina in prav je tako. Poskrbite za svoje zobe.