Žar na plin je prava rešitev za vse tiste, ki zelo radi pečejo in so radi v naravi, saj se uporablja zgolj na prostor zaradi plinskih hlapov. Vendar pa so izjemno učinkoviti in zanimiv pripomoček za peko mesa, sira, zelenjave pa še kakšen kruh se da popeči in krompir. Žar na plin je lahko v več izvedbah, odvisno za kaj ga boste uporabljali in je najrazličnejših oblih za vse veste pekov, bodisi da ste zahtevni ali pa imate radi vse narejeno hitro.

Prednost žara na plin je v tem, da dosega močan ogenj in visoke temperature, zato lahko na njem pečete na primer zrezke, čevapčiče, polpete, različne druge kose mesa, ribe, jajca, sire za na žar, zelenjavo in popečete kruh ter celo naredite kakšne palačinke. Tukaj domišljija nima meja in žar na plin vam bo pri tem z veseljem pomagal, vaša piknik pustolovščina bo trajala vse pozno v noč ali  več dni.

Kakšen žar na plin boste izbrali za svoje kulinarične pustolovščine boste odločali sami, kajti so najrazličnejših oblik in velikosti. Vsi imajo ravne plošče za pečenje, razlikujejo se lahko v tem, da spadaj ov družino namiznih žarov ali pa samostoječih žarov.

Namizni žari so nizki brez podstavkov in so namenjeni za na različne trdne mize oziroma višje podlage, kamor potem priklopite prionske bombe več velikosti. Plinske bombe so lahko tri kilogramske, pet kilogramske so najpogostejše, so pa tudi večje. Druga vrsta so samostoječi žari, ki imajo lastne noge. Nekateri majo tudi različne predale in poličke za odlaganje ter tudi pokrove oziroma ohišja proti vetru, da se plin ne ugasne.

Žar na plin je način peke za posebne namene in je namenjen tistim, ki imate radi naravno pečeno hrano na ognju, ki zna biti precej bolj okusna od kuhane. Vsak od nas je že kdaj poskusil jedi z žara in verjamem, da ni  nikogar, ki ne bi rekel, da je to najokusnejša hrana, ki jo je kdaj koli jedel.