Predpasniki za kuhinjo, delo in vrt so zelo priročna oprema, ki jo večinoma časa uporabljajo ženske, seveda pa so ustvarjeni za kateri koli spol. Če se zanimaš za predpasnik, pritisni povezavo https://www.habeco.si/delovna-oblacila/delovna-oblacila/predpasniki/.

predpasniki

Poznamo različne predpasnike, kot je že našteto v zgornjem stavku, jih uporabljamo za različna dela. Poznamo manjše, večje, predpasnike različnih barv in oblik. Predpasniki so del oblačil, ki jih nosimo nad našimi vsakdanjimi oblačili. Po navadi večinoma pokrivajo spodnji del telesa in vsebujejo vsaj en žep. Najbolj znanj namen predpasnika je ščitenje oblačil in kože pred madeži in sledovi, vendar pa je njihova uporaba lahko tudi kot okrasni del oblačila, večinoma uporabljen kot ženski dodatek, ki pokriva sprednji del telesa.

Slogi nošenja predpasnikov so lahko sentimentalni, praktični ali modni.

Danes najbolj razširjeni predpasniki pokrivajo tako spodnji kot zgornji del telesa, ki se jih nadane preprosto skozi ovratnik. Pravi se jim tudi predpasniki francoskih kuharjev, ki so bili razviti že v letu 1800 in sicer iz starih krp, ki so zdrsnile skozi vrat in se zavezale na hrbtu. Uporabljene so bile predvsem za ljudi nižjega ekonomskega sloja.

Tabard se imenujejo predpasniki, ki pokrivajo tako sprednji, kot zadnji del telesa. Pritrjuje se s stranskimi pasovi, ki se zavežejo na hrbtu. Prekrivajo predvsem zgornji del telesa in se uporabljajo pri poklicih v pekarnah, velikih prodajalnah in bolnišnicah. Izvirni predpasnik je bil narejen iz usnja.

Bungalov predpasnik je kos ženskih oblačil doma. Je preprosto oblačilo s kimono rokavi z malo ali nič obrobe in čim manj dodatki. Bongalov predpasnik se od drugih razlikuje po tem, da je bil namenjen nositi se samostojno, brez oblačil pod njim. Spadal je pod spalne srajce ali kot oblačilo za okoli hiše.

Skratka obstaja veliko predpasnikov vseh vrst, namenov, oblik in velikosti. Danes je večina narejena strojno in naročena preko spleta, kjer lahko vsak po želji oblikuje svoj poseben predpasnik z različnimi vzorci in dodatki.