V današnji družbi, ki se nenehno razvija, velikokrat pozabimo na starejše generacije. Tudi mi se bomo nekega dne postarali in postali odvisni od drugih, zato imejmo naše najdražje vedno v mislih. Strokovna pomoč starejšim je ključna za zagotavljanje njihovega blagostanja, sreče in dostojanstva. Zaradi zmanjšane mobilnosti, osamljenosti ter zdravstvenih in finančnih težav se mora veliko ljudi soočiti različnimi izzivi. Izboljšajmo kakovost njihovega življenja in jim omogočimo, da bodo ostali dejavni ter neodvisni člani sodobne družbe.

pomoč starejšim

Zakaj je pomoč starejšim tako pomembna?

Starejši ljudje bodo z vašo pomočjo ostali povezani s skupnostjo in se tako izognili socialni izolaciji, ki je za marsikoga pogubna. Kadar jim boste posvetili svoj čas, bodo z vami zagotovo delili svoje dragocene izkušnje in znanje. Pripravite se na neverjetne zgodbe, ki vas bodo popeljale skozi čas. Včasih si ne predstavljamo, kaj vse lahko v času svojega obstoja doživi človek.

Na kakšen način lahko pomagamo starostnikom?

1. Pomoč pri vsakodnevnih opravilih zahteva kar nekaj fizične moči, predvsem pri gibalno oviranih osebah. Zajema pomoč pri osebni higieni, gibanju, opravljanju življenjskih potreb, oblačenju in slačenju ter prehranjevanju.
2. Druženje je ena lepših oblik pomoči. Osamljenost je namreč eden izmed največjih izzivov, s katerimi se srečujejo starejše osebe. Zaradi izolacije velikokrat doživljajo tesnobo, strah in negativne občutke. Redno obiskovanje, klepet, skupinske dejavnosti, izleti in igranje starih družabnih iger bodo starostnika nadvse razveselili.
3. Spremstvo je pomoč starejšim, ki zajema prisotnost pri rednih obiskih zdravnikov, banke, pošte, občine, trgovine ali lekarne. Tovrstne storitve potrebujejo predvsem slabotni in slabo slišeči starostniki. Spremljevalec jim mora pomagati pri gibanju in komunikaciji, saj starostniki zaradi slabega sluha velikokrat ne slišijo. Seveda si mora oseba, ki starostnika spremlja zapomniti pomembne informacije in jih predati svojcem. Vsaka oseba bo vesela iznajdljivega spremljevalca, ki bo poskrbel za zabavo. S svojo prisotnostjo mora zagotoviti nemoten potek dejavnosti, ki jih njegov varovanec obožuje. Skupaj se lahko odpravita na ogled sosedovega vrta, k večerni maši ali pa na skupinsko druženje z vrstniki.
4. Pomoč v gospodinjstvu je vedno dobrodošla. Kuhanje, pranje, pomivanje, brisanje prahu, likanje in sesanje so aktivnosti, ki verjetno niso v veselje nikomur od nas. Vsaka starejša oseba vam bo iz srca hvaležna, če boste pripomogli k urejenemu gospodinjstvu.
5. Dostava na dom je pomembna predvsem pri starejših, ki so iz različnih razlogov obsojeni na gibanje v okolici doma. Slej ko prej bodo potrebovali zdravila, živila iz trgovine, oblačila in druge potrebščine. Mogoče si zaradi bolezni ne morejo pripraviti obroka, zato bodo veseli, če jim ga bo nekdo pripeljal na dom.
6. Pomoč starejšim pri financah bo starostnika rešila različnih dilem, s katerimi se sooča. Upravljanje z denarjem jim namreč velikokrat povzroča stres in težave. Pomagajte jim upravljati proračun, ohranjati finančno stabilnost in jim pomagati pri razumevanju različnih možnosti.

Kako pristopiti k starostniku?

• Naučite se poslušati
Najpomembnejše je, da s starejšo osebo vzpostavimo zaupanja vreden odnos. Vsak posameznik ima svoje želje in potrebe, zato jih moramo poslušati, razumeti in se jim prilagajati. Spoštujte osebo ter njene želje in ji pomagajte pri izpolnjevanju ciljev.
• Ohranjajte redne stike
Da bo oseba verjela v nas moramo vzpostaviti redne stike in čustveno povezavo. Vzemite si čas in se posvetite starostniku, obiščite ga ali pa vsaj pokličite po telefonu. Tako si boste prislužili njegovo naklonjenost.
• Pustite jim veselje
Pomoč starejšim je vedno dobrodošla, kljub temu pa starostniku nikoli ne odrekajte dela, ki ga lahko še vedno opravi sam. Naj bodo to fizične aktivnosti, vzdrževanje socialnih stikov, ustvarjalne ideje ali ohranjanje brezhibnega gospodinjstva. Na ta način bo oseba ohranila samozavest, neodvisnost in dostojanstvo.
• Ne prepuščajte jih tujcem
Starostnik bo zagotovo najbolj vesel pomoči družinskih članov, ki jim popolnoma zaupa. Vključite se v dejavnosti, pridobite znanje o težavah starostnikov in pridite do razumevanja njihovih potreb.

Vzpostavitev zaupanja vrednega odnosa je najpomembnejša, ko pristopimo k starostniku.

Zaupajte strokovnjakom

Včasih za naše najdražje ne zmoremo skrbeti sami, zato je prav, da jim poiščemo strokovno pomoč. Obiščite spletno stran podjetja Junaki na domu in si oglejte njihove storitve. Pomoč starejšim je njihovo glavno poslanstvo, zato ponujajo pester nabor aktivnosti za vse okuse:

• Pomoč na domu zajema pomoč starejšim pri vsakodnevnih opravilih, spremstvo in družabništvo, pomoč v gospodinjstvu ter dostavo hrane na dom.
• Rehabilitacije in terapije vključujejo fizioterapijo, delovno terapijo in masažo na domu. Možna je tudi vadba doma in psihosocialna pomoč.
• Dnevno varstvo je zasnovano tako, da bo starostnik preživel aktiven in zabaven dan. Ena izmed opcij je tudi bivanje na kmetiji, ki je za starostnike pravo doživetje.
• Ostale storitve bodo poskrbele za dobro počutje starejših oseb. Ponujena jim bo klasična ali medicinska pedikura, fotografiranje na domu ter obisk frizerja ali pa celo hišnika.

Za kakršnokoli vprašanje lahko pokličete na številko 080/ 11/13 in zaposleni iz podjetja Junaki na domu vam bodo z veseljem odgovorili. Pišete jim lahko tudi na elektronski naslov info@junakinadomu.si. Ne odlašajte in jih kontaktirajte še danes.