Parodontologija je ena izmed mnogih vej v zobozdravstvu. Se pa tisti, ki se ukvarja z tem imenuje parodontolog. Le ta se ukvarja z zdravljenjem zobnega mesa, kosti in tudi vlaken. Ravno paradontalne bolezni lahko pripeljejo do tega, da izgubite tudi vse zobe. Zato je pa pomembno, da se vse skupaj čim prej diagnosticira, da do tega ne pride. In tukaj pridemo tudi do tega, da moramo redno obiskovati našega zobozdravnika, ki bo bolezen odkril že v zgodnji fazi. Na tej strani si tudi preberite več o tej bolezni.

parodontolog

Do te bolezni lahko pride kar hitro, najpogosteje pa zaradi nepravilne in neredne ustne higiene. Če boste pa vsaj enkrat letno obiskali zobozdravnika, bo hitro ugotovil, če je kaj narobe in bo parodontolog začel z zdravljenjem. Tako bodo preprečili, da bi vi izgubili zobe. Je pa ta bolezen zelo zahrbtna in je sami največkrat sploh ne ugotovimo. So pa za to bolezen krive bakterije, ki pa če bolezni ne ugotovimo, pa lahko le te tudi pridejo v naš krvni obtok, kar pa je seveda še potem slabše. So pa nekateri znaki te bolezni, najpogostejši so rdeče in vnete dlesni. To je le začetek te bolezni in parodontolog vam lahko potem pomaga z zdravljenjem in le pojdite k njemu, ko opazite rdeče dlesni.

Je pa tudi veliko vzrokov za parodontalne bolezni. Na to vpliva najprej neredna ustna higiena. Potem tudi samo kajenje vpliva na to. In pa morate uporabljati zobno ščetko z mehkimi ščetinami, ker tako res zmanjšate možnosti za nastanek bolezni. Najboljše je celo, da pa uporabljate električno zobno ščetko. Je pa bolezen tudi dedna, tako da če jo imajo vaši starši, jo lahko imate tudi vi. Kot sem pa rekla parodontolog lahko vse to pozdravi, oziroma prepreči širjenje le te. Če ne drugače vas bo tudi naučil kako pravilno ščetkati zobe. Če opazite sami kakšne znake se odpravite k zobozdravniku, če ne pa ga le redno obiskujte, da bo bolezen pravočasno odkrita.