Z bolečino v kolenu ste se v svojem življenju zagotovo že srečali, ne glede na to v katero starostno skupino spadate. Ker pa je koleno izredno kompleksen sklep je tudi bolečina lahko posledica poškodbe določene strukture v kolenu. Največkrat omenjen vzrok za bolečine v kolenu je meniskus. Na naslednji spletni strani lahko pridobite več informacij o bolečinah in zdravljenju kolena https://www.semos.si/meniskus/.

 

Poglejmo kako dejansko lahko opišemo meniskus, ki je mala vezivno hrustančna ploščica v kolenskem sklepu rahle oblike podobne črki C. V vsakem kolenskem sklepu imamo dva meniskusa in sicer notranjega in zunanjega in je sestavni del kolenskega sklepa. Njegov namen je pravzaprav mašilo med stegnenico in golenico, ki si sami po sebi nista popolnoma skladni, tako to namesto njiju uredi meniskus. V kolikor je katerikoli meniskus kakorkoli poškodovan je naše koleno popolnoma nestabilno in lahko pride do zvina. Naloga meniskusa je tudi blaženje pritiskov pri veh aktivnostih, ki jih imamo tekom dneva.

Poškodovan meniskus je najpogostejši vzrok za bolečine v kolenu, prav tako pa razlog za kasnejše poškodbe kolena, ki lahko nastanejo zaradi posledice športne aktivnosti, pri kateri pride do sunkovite rotacijske obremenitve skrčenega kolena. Razlog za bolečine v kolenu pri starejših osebah pa je lahko degenerativne narave.

Poškodbe meniskusa si med seboj niso vedno enake, zato je potrebno zdravljenju nameniti posebno pozornost ter vsak primer obravnavati kar se da individualno. Poškodbe meniskusa lahko delimo na travmatske in degenerativne. Pri degenerativnih poškodbah gre v večini predvsem za obrabo meniskusa.

Kadar sumimo, da je za našo bolečino v kolenu kriv meniskus bodimo pozorni na naslednje simptome, in sicer določen pok v kolenu ko naredimo gib, nenadna bolečina v kolenu, oteklina na kolenu, občutek zatikanja oziroma preskakovanja kolena, omejena gibljivost kolenskega sklepa. V kolikor imamo omenjene težave z meniskusom je priporočljivo čim prej obiskati osebnega zdravnika, ki bo poskrbel za nadaljnjo obravnavo pri izbranemu specialistu in fizioterapevtu.