Verjetno ste že slišali za težavo, znano tudi kot zlata žila oziroma hemoroidi. Več si preberite na bolezni-ven.si/hemoroidi/. Gre za normalno anatomsko prisotno tvorbo v človeškem telesu. Te žilne blazinice so odgovorne za izločanje blata med normalnim prebavnim procesom. Vendar pa je pomembno razumeti, da jih imajo vsi ljudje, vendar ne povzročajo težav vsem. Pogosto se pojavijo težave, ko postanejo povečani.

Akutni hemoroidalni sindrom

Akutni hemoroidalni sindrom je stanje, ki ga doživi vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju. To pomeni, da je hemoroidna bolezen zelo razširjena in se je ne bi smeli sramovati. Hemoroide sestavljajo posebne vrste krvnih žil, ki vključujejo tako vene kot manjše arterije. Pomembno je omeniti, da lahko hemoroidi povzročajo neprijetne simptome, čeprav se te težave najpogosteje pojavijo kot občasne epizode.

Hemoroidi

Zdravljenje hemoroidov in razvrstitev

Pri obravnavi hemoroidov je treba vedeti, da jih ni mogoče popolnoma odstraniti. S pomočjo različnih metod zdravljenja lahko zmanjšamo njihovo velikost in preprečimo, da bi povzročali neprijetne simptome. Hemoroide lahko razvrstimo v dve osnovni kategoriji: zunanje hemoroide, ki se pojavijo na kožnem delu okoli zadnjika, in notranje hemoroide, ki se nahajajo v notranjosti analnega kanala.

Zunanji hemoroidi predstavljajo pogosto stanje, katerega natančen vzrok ni povsem znan, vendar je verjetno rezultat kompleksnega vpliva genetske predispozicije, stresa, življenjskega sloga, prehrane ter nepravilnega odvajanja blata. Zunanji hemoroidi se običajno razvijejo hitro in se kažejo z bolečo oteklino. Oteklina je trda in napeta, včasih doseže premer tudi več centimetrov. Oteklina je občutljiva na dotik in povzroča nelagodje pri sedenju, pogosto se ne da potisniti nazaj v analni kanal. V nekaterih primerih so napolnjeni s krvjo, kar lahko opazimo tudi sami doma pri pregledu z ogledalcem zaradi vijoličaste obarvanosti. V takšnih primerih govorimo o tromboziranih hemoroidih, ki se občasno sami počijo in povzročijo krvavitev, pri čemer je lahko količina krvi precej obsežna in se lahko pojavijo tudi krvni strdki.

Zdravljenje hemoroidov z zdravili in nego

Za zdravljenje hemoroidov se priporoča uporaba zdravil v obliki tablet, kot je Detralex, ki vsebuje mikronizirano prečiščeno flavonoidno frakcijo. Ta zdravila pomagajo stabilizirati hemoroidalno žilje in okrepiti njihovo steno. Pomembno je upoštevati navodila za jemanje zdravila, ki so navedena v priloženih navodilih, še posebej pri akutnem hemoroidalnem sindromu. Poleg tega se svetuje uporaba protihemoroidnih mazil in svečk, ki jih lahko predpiše osebni zdravnik ali pa jih bolniki sami kupijo v lekarni.

Nega zunanjih hemoroidov

Nega zunanjih hemoroidov vključuje hlajenje prizadetega območja večkrat na dan s pomočjo obkladkov (na primer, kocko ledu zavijte v brisačo ali gazo) ali umivanje s hladno vodo. Pomembno je, da voda ne pritiska neposredno na oteklino. Po vsakem umivanju se priporoča nanašanje protihemoroidnega ali naravnega mazila, ki naj ga bolniki nežno vtrejo v prizadeto območje.

Zdravljenje tromboziranih zunanjih hemoroidov

Če gre za tromboziran zunanji hemoroid, je nujno obiskati zdravnika čim prej. Zdravnik lahko izvede manjši kirurški poseg v lokalni anesteziji, pri čemer se naredi rez ter iztisne krvne strdke. Po izginotju otekline zunanjega hemoroida lahko na tem mestu ostane kožna guba, ki lahko povzroči težave pri higieni ali draži okoliško kožo.

Prolabirani hemoroidi in nadaljnje ukrepanje

V primeru močno povečanih hemoroidov, ki izpadejo skozi zadnjik (imenujemo jih prolabirani hemoroidi), je na začetku mogoče poskusiti ročno potiskanje nazaj v črevo, če so še reponibilni. Pri izjemno velikih hemoroidih to morda ni več mogoče (so nereponibilni). Začetno zdravljenje lahko izvajate sami doma s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, vendar je pomembno, da jih ne uporabljate več kot 14 dni. Če se težave ponavljajo ali ne izginejo, je nujno obiskati zdravnika za nadaljnje ukrepanje.

Zdravljenje povečanih notranjih hemoroidov

Za potrditev prisotnosti povečanih notranjih hemoroidov je potreben proktološki pregled. Zdravljenje se lahko začne takoj po potrditvi diagnoze. Na povečan hemoroid se namesti elastična ligatura, ki prekine prekrvavitev skozi ta del sluznice, kar vodi v odmrtje in izločanje podvezanega dela hemoroida skupaj z blatom. Sam postopek ni boleč, vendar se lahko v naslednjih nekaj dneh počuti neprijeten občutek v predelu zadnjika. Ker so notranji hemoroidi običajno večkratni ali tako povečani, da jih enkratno podvezovanje ne zmanjša zadovoljivo, se običajno izvaja serija vsaj treh podvezovanj, ki se izvajajo v mesečnih razmakih.

Pravilno odvajanje blata za preprečevanje težav s hemoroidi

Za preprečevanje težav s hemoroidi je ključnega pomena skrb za redno odvajanje mehkega blata. Normalen ritem odvajanja blata se razlikuje pri vsakem posamezniku, vendar je pomembno, da blata ne zadržujemo, ampak odvajamo takoj, ko začutimo potrebo. Odvajanje naj poteka hitro, največ do pet minut, brez dolgotrajnega posedanja na straniščni školjki ali napenjanja. Zadrževanje blata lahko oslabi rektalni refleks in povzroči težave pri odvajanju. V primeru zaprtja in težavnega odvajanja se lahko pred odvajanjem uporabijo glicerinske svečke, maslene svečke, olivno olje ali naravna mastna mazila.