V Sloveniji razlikujejo se cene električnih koles razlikujejo, pri čemer za električno kolo cena znaša od približno 1000 € do preko 6000 €. Vendar pa je cena lahko tudi nižja, zlasti če izkoristite kakšno akcijsko ponudbo, ki lahko zniža ceno za nekaj sto evrov. Kljub temu pa bi moral biti pri izbiri kolesa osrednji dejavnik kakovost, uporabnost in vaše individualne potrebe. Razpon cen različnih vrst električnih koles na slovenskem trgu je naslednji: za mestno električno kolo cena znaša med 1000 in 3000 €, za gorsko električno kolo cena znaša med 2000 in 6000 €, za mestno električno kolo cena znaša med 1000 in 3000 €, za zložljivo električno kolo cena znaša med 900 in 2000 €, dodatna baterija za električno kolo pa je na voljo od 500 € naprej.

Električno kolo cena

Nasvet za končno odločitev

Ko razmišljate o nakupu električnega kolesa, je priporočljivo obiskati fizično trgovino s kolesi. Tam si vzemite čas za preizkus več različnih modelov, da dobite boljši občutek o kolesu, ki ustreza vašim željam in potrebam. Pri izbiri kolesa se ne osredotočajte zgolj na akcijske ponudbe ali ceno, temveč upoštevajte tudi pomembne komponente in podrobnosti, ki zagotavljajo kakovostno in prilagojeno izkušnjo vožnje.

Polnjenje baterije električnih koles

Večina baterij, ki se uporabljajo v električnih kolesih, za polnjenje potrebuje od 3 do 5 ur, da dosežejo popolno kapaciteto. Polnjenje je preprosto, saj lahko baterijo priključite na običajno vtičnico, kar omogoča polnjenje kjerkoli. Letni strošek takega polnjenja se giblje med 10 in 20 €, ob predpostavki, da kolesarite 50 dni v letu. Poleg tega lahko dokupite prenosni polnilnik, ki ga lahko vedno nosite s seboj in uporabite po potrebi. Na trgu so na voljo tudi hitrejši polnilniki, ki še skrajšajo čas polnjenja baterije. Nekatera električna kolesa omogočajo uporabo dveh baterij hkrati, kar podaljša dosegljivo razdaljo in zagotovi rezervno možnost, če ena baterija izprazni.

Pri nakupu električnega kolesa bodite pozorni na položaj baterije. Če je baterija vgrajena v okvir, pridobite nekaj prostora za dodatno opremo, kot je stojalo za pijačo ali majhna torbica z orodjem in prvo pomočjo. Če pa je baterija nameščena zunaj okvirja, je lažje dostopna za polnjenje in morebitno zamenjavo ob koncu življenjske dobe. Pomembno je tudi, da se pred nakupom pozanimate o servisu kolesa, da boste vedeli, kje lahko vzdržujete in morebiti zamenjate baterijo, ko doseže konec svoje življenjske dobe. Večina iztrošenih baterij se pošlje na recikliranje, kjer se lahko skoraj vse komponente ponovno uporabijo pri izdelavi novih baterij.