Je dovolj imeti zgolj osnovno zdravstveno zavarovanje? Vprašanje, ki si ga je zagotovo zastavil že marsikdo izmed nas. Vendar pa naj že takoj na začetku razjasnimo, da temu ni tako. V Sloveniji polno zdravstveno zavarovanje namreč sestavljata osnovno ali obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje (www.dopolnilnozavarovanje.si), skupaj pa nam omogočata polno kritje zdravstvene storitve, ki ste jo v danem trenutku potrebovali. To pomeni, da z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem pri obisku zdravnika ne boste imeli nobenih dodatnih stroškov, oziroma ne boste rabili ničesar dodatno plačati.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Lahko bi rekli, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje nekakšna varnost oziroma zagotovilo, da boste tudi v primeru poškodbe ali daljšega zdravljenja, upravičeni do poplačila vseh potrebnih zdravstvenih storitev. Zato vam svetujemo, da si zavarovanje sklenete še danes in se tako izognete vsem morebitnim nevšečnostim.

Kaj in koliko krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Kot smo omenili že na začetku, obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije vseh stroškov zdravstvenih storitev v celoti. Razliko do polne vrednosti je tako potrebno doplačati. Prva možnost, ki vam jo sicer toplo odsvetujemo je, da le to poravnate iz svojega žepa. Ko gre za doplačilo zdravil se slednje niti ne zdi tako velik strošek. Vendar pa problem nastane takrat, ko se poškodujemo in nas na primer hospitalizirajo – takrat lahko omenjeni stroški narastejo tudi na več tisoč evrov. Takrat pa se lahko znajdemo v precejšnjih težavah.

Zato je zelo pomembno, da se odločite za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki krije razliko, ki jo morajo doplačati zavezanci za dopolnilno zavarovanje. Poudarimo pa naj tudi, da je dodatno zavarovanje potrebno skleniti pravočasno, saj boste v nasprotnem primeru morali doplačati premijo pri izbrani zavarovalnici. V primeru doplačila na premijo pa morate vedeti, da se le ta poviša za 3% za vsako polno leto, ko kot zavezanec niste imeli ustrezno urejenega dopolnilnega zavarovanja.

Dotaknimo se še dejanskih stroškov, ki jih krije posamezno zavarovanje:

  • Obvezno zavarovanje pokrije nekje okoli 70% stroškov zdravljenja,
  • Dopolnilno zavarovanje v povprečju krije 30% stroškov zdravljenja.

Kot že ime pove, dopolnilno zavarovanje dopolnjuje osnovnega, ki je hkrati tudi pogoj za uveljavljanje dodatnega zavarovanja. Čeprav se morda zgornji delež stroškov, ki jih krije dodatno zavarovanje na prvi pogled ne zdi visok, pa se je potrebno zavedati, da lahko cena zdravljenja hitro preseže več tisoč evrov. Takrat pa hitro spoznamo, da 30% dejansko predstavlja kar zajeten zalogaj, ki ga ni tako enostavno plačati. Zato ničesar ne prepuščajte naključju in se odločite za sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Katero zavarovalnico izbrati?

Dejstvo je, da osebe brez dopolnilnega zavarovanja, vsaj kar se tiče brezskrbnosti v primeru koriščenja zdravstvenih storitev, zelo veliko tvegajo. Ko spoznamo, da lahko tudi popolnoma zdrav človek nerodo stopi in potrebuje nego v bolnišnici, potem se nam misel o sklenitvi dodatnega zavarovanja ne zdi več tako nesmiselna. Toda pri kateri zavarovalnici skleniti zavarovanje?

V Sloveniji vam možnost sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ponujajo tri zavarovalnice – Vzajemna, Generali in Triglav. Pri čisto vseh dodatno zavarovanje krije enake storitve in stroške. Osnovna cena dopolnilnega zavarovanja je za čisto vse zavarovance enaka, razlike se pojavljajo le pri višini premije, ki jo plačujejo zavarovanci. Zavarovalnici Generali in Triglav imata zgolj eno premijo za vse svoje zavarovance, medtem ko ima zavarovalnica Vzajemna Varuh zdravja osnovno premijo, poleg te pa omogočajo še maksimalni zakonski dovoljen popust v višini 3%. Tega lahko zavarovanec dobi, če se odloči za plačilo preko SEPA naloga, za letno plačilo ali v primeru odtegljaja od plače.

Dejanske razlike med zavarovalnicami se pojavljajo predvsem pri ugodnostih, ki jih le te ponujajo svojim strankam. Pri kateri zavarovalnici boste sklenili dodatno zavarovanje je tako popolnoma vaša odločitev in jo sprejmite na podlagi tega, kako lahko s sklenitvijo zavarovalne police pri posameznem ponudniku vplivate na kakovost svojega življenja. Je to popust na letno fitnes karto, bon za koriščenje storitev v sodobnem dentalnem centru, popust v hotelu ali ugodnosti pri sklenitvi drugih zavarovanj zase in svojo družino? Ne glede na to, pri kateri zavarovalnici boste sklenili polico, boste deležni različnega promocijskega materiala, kot so USB ključi, majice in nahrbtniki.

Pomislite na svoje zdravje

Nenazadnje s sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naredite tudi nekaj dobrega zase in svoje zdravje. Zagotovite si namreč polno zdravstveno obravnavo in se tako enostavno rešite vseh skrbi in nenehnega zastavljanja vprašanja: ‘kaj pa če…’. Zdravje imamo le eno, zato naj nam ne bo žal investirati vanj.