Tako kot pri vseh stvareh, ki so del gradnje hiše, si je potrebno tudi pri izbiri dimnika vzeti čas za premislek. Najbolje se je seveda posvetovati s strokovnjakom, ki nam bo znal povedati kateri dimnik bi bil za našo gradnjo najprimernejši. Enako svetovanje je priporočeno v primeru, da je potrebna sanacija dimnika, še posebej zato, ker gre tukaj za dimnik, ki je že nekaj časa opravljal svojo nalogo.

dimnik

Izbira dimnika je v veliki večini primerov povsem odvisna od tipa vaše novogradnje in ogrevalnega sistema za katerega ste se odločili. Ena od izjem, ki jo lahko najdemo so trislojni montažni dimniki, ki so lahko, za razliko od ostalih, montirani na katerokoli novogradnjo, ne glede na njeno vrsto.  Razlogi za to so zelo preprosti, in sicer da je tak dimnik zelo lahek, za montažo ne potrebuje dodatnih temeljev, ter da se lahko zaradi svoje dobre toplotne izoliranosti montira tako v notranjost kot tudi na zunanjost objekta. Montažni dimniki, to omogočajo preko treh glavnih slojev njihove sestave: notranje tuljave narejene iz nerjaveče pločevine, zunanje tuljave iz prav tako nerjaveče pločevine ter izolacije. Takšen dimnik se prav tako ponaša s prednostjo, da ne potrebuje nikakršne dodatne zaščite oziroma obzidave, z izjemo tistega predela, ki prebije streho kateremu se ponavadi izdela še zaključna obroba. Ko pa je dimnik postavljen, to ne pomeni, da je dela z njim popolnoma konec. Vse dimovodne naprave je potrebno skrbno in redno vzdrževati in pregledovati še posebej, če jih pridno uporabljamo. Tako si lahko zagotovimo, da bomo morebitne probleme opazili dovolj zgodaj in jih prav tako zgodaj odpravili še preden zrastejo v nekaj neobvladljivega.

Dimnik je zagotovo ena od stvari, ki jih je dobro prepustiti strokovnjakom. S tako odločitvijo si lahko zagotovite kvalitetno narejeno delo, ki se bo kazalo v dobri obstojnosti vašega dimnika in minimalnega opravljanja popravnih del skozi dolga leta njegovega delovanja.