Suhe oči ima vse več ljudi, ker se vse več časa preživi pred ekrani v službi, šoli in doma. Pa še telefone uporabljamo, zato vam povemo, kaj pomaga proti suhin očem, da si olajšate tegobe. Dejansko suhe oči zelo pečejo in postanejo rdeče tako, da se ne da niti gledati. Takšne lahko postanejo tudi zaradi prehlada, nošenja leč ali zaradi slabe prehrane. Ljudje z dioptrijo pa imajo navado, da z vekami ne mežikajo, zato nimajo solz in se oči ne mažejo. Od tod lahko tudi izvira slabovidnost, kar so okulisti že dokazali.

suhe oči

Suhe oči najprej odpravite tako, da najdete vzrok, zakaj take postanejo. Če gledate preveč ekran, to takoj prenehajte. Lahko tudi zamenjate ekran za IPS matriko in za takega, ki je očem prijazen ter ima nastavitve, ki ne motijo oči ter odpravljajo modro svetlobo, ki je očem škodljiva.

Druga stvar, kako odpravite suhe oči, je gotovo redno mežikanje. Spremljajte se, kolikokrat pomežiknete na minuto. Dejansko je treba mežikati na nekaj sekund. Tako se oči lahko navlažijo, drugače postanejo suhe in pekoče. Tisti, ki dolgo gledajo v ekran in imajo očala, skoraj nikoli ne mežikajo in je to njihova glavna napaka. Vendar se je na srečo tega lahko navaditi z nekaj volje in vaje.

Če imate suhe oči zaradi bolezni, kot je sladkorna, ali pa imate leče, potem je najbolje, da uporabite naravne kapljice ali iz lekarne, katerim se reče umetne solze. Te si morate večkrat nakapljati v oči, da nadomestijo to, kar bi vaše oči same morale narediti. Kapljice sicer lahko naredite tudi sami, vendar pazite, da bodo narejene blago, iz smetlike ali kamilic in naj ne vsebujejo trde vode, ampak zgolj destilirano in čim bolj mehko.

Zeliščne kapljice, ki si preverjene s strani regulatorjev in so iz naravnih sestavin, so še najboljše, zato sledite zgornji povezavi in si jih nabavite kar na dom.