Skuterji so motorna kolesa z značilno platformo kamor lahko damo svoje noge. Njihova izdelava seže vse v daljno leto 1914 kar jih naredi več kot 100 let stare. Njihova priljubljenost je še posebej porastla po drugi svetovni vojni s prihodom Vespe in Lambretta modelov v Italiji. Ljudem so zagotavljali ekonomičen osebni prevoz.

skuterji

Skuterji so tako kot veliko stvari imeli predhodnike, razvoj katerih je potekal že okoli leta 1900. V Nemčiji je leta 1894 podjetje Hildebrand & Wolfmüller izdelalo motorno kolo, ki je imelo okvir preko katerega si lahko zelo preprosto stopil (podobno kot žensko kolo) in ti ni bilo potrebno dvigati noge v nebesa. Skuterji prve generacije so izhajali vse od 1915 do 1930. V tem času je omembe vreden moped, ki naj bi veljal za prvi motorni skuter. Druga generacija naj bi trajala vse od 1936 do 1968. V letu 1936 je bil razvit Salsbury Motor Glide, ki je postavil standarde za to generacijo. Tretja generacija pa nam je najverjetneje malo bolj znana, saj sta v tem času izšla Vespa in Lambretta. Trajala je od 1946 do 1964. Izgled, ki ga je imela originalna Vespa, je postavil standarde, ki veljajo še danes. Vsi današnji skuterji pa se seveda ne držijo tega klasičnega izgleda. Mogoče teh novih raznolikih oblik okoli nas res ne vidimo pogosto, kar pa ne pomeni, da ne obstajajo. Poznamo še skuterje, ki imajo spredaj dodatno kolo, skuterje s streho, eletrične skuterje, …

Skuterji torej pridejo v mnogih oblikah in jih lahko najdemo povsod. Tako kot včasih, so tudi danes priljubljeni zaradi njihove cenovne dostopnosti, preproste uporabe in priročnosti parkiranja in shranjevanja. Njihova registracija je prav tako cenejša v primerjavi z registracijo avtomobila. Vse to je razlog zakaj jih lahko vidimo povsod po svetu. Dejstvo, da se prodajajo že več kot 100 let nam pove, da se bo zmerom našel kdo, ki bi želel kupiti skuter.