Ne glede na sodoben način ogrevanja bivalnih prostorov je peč na drva še vedno zanesljiva klasika, ki prepriča. V splošnem velja, da peči na drva oddajajo toploto preko zunanjih površin, hkrati pa imajo sposobnost akumuliranja toplote tudi do 12 in več ur. Zato peči ostajajo zelo priljubljena izbira, ki se v zadnjem obdobju spet vrača v domove. Tovrstne peči v dom vnesejo rustikalnost, tradicionalno ogrevalno enoto, ki s prisotnostjo ognja ustvarja osrednjo točko oz. prostor vsakega doma.

Vsaka peč na drva je sestavljena iz kurišča in dimnih kanalov, po katerih se med delovanjem odvajajo dimni plini. Zunanjost peči je lahko grajena iz različnih materialov, na primer lončenih pečnic, šamotnih zidakov ali pa iz opečnih zidakov. Ko se odločite za postavitev peči na drva, morate zagotoviti naslednje pogoje, in sicer dimnik oz. odvod za dimne pline, dovod svežega zraka ter nosilnost tal za postavitev peči. Zgrajena peč deluje tako, da naložena drva zgorevajo, s čimer nastane toplota, ki jo peč oddaja v kurišču ter plinskih ali dimnih kanalih. Toplota prehaja skozi izbrano oblogo do pečnic in jih ogreva, pečnice pa nato ogrevajo prostor, v katerem stoji peč.

peči na drva
Peči na drva so primerne tudi za peko pic.

Različne akumulacijske peči na drva so vse peči, ki so izdelane iz materialov, ki imajo sposobnost akumulacije toplote. To so predvsem lončene peči, krušne oz. kmečke peči, klasične štedilnike, toplozračne peči ind.

Koristi peči na drva
Vse peči na drva v dom prinašajo toploto, toplino, ustvarjajo prijetno razpoloženje ter ugodno vplivajo na počutje celotne družine. Ogenj že od nekdaj privlači s svojo prisotnostjo. Ob ognju so se ljudje že od nekdaj zbirali, greli in družili. V primeru, da se odločite za postavitev peči na drva v vaš dom, boste hitro spet podoživeli spomin na otroške dni, ko ste se kot družina zbirali ob krušni peči, se pogovarjali in predvsem greli v hladnih zimskih dneh.