Velika večina ljudi se vsaj enkrat v življenju sooči s poslabšanjem vida. Dioptrija pa lahko nastane zaradi različnih razlogov. Pri tem je zelo pomembno poudariti da imamo zgolj ene oči, za katere moramo še toliko bolj skrbeti. Svetujemo vam, da se redno udeležujete preventivnih pregledov, se izogibate pogoste uporabe računalniških in mobilnih zaslonov, lahko pa se odločite tudi za postopek, ki ga imenujemo odprava dioptrije. Pri tem gre v bistvu za lasersko operacijo oči, tekom katere se višina dioptrije vsaj zmanjša ali pa celo popolnoma odpravi. Slednje je odvisno predvsem od trenutnega stanja vaših oči, o vseh možnih izboljšavah pa vas bo tekom pregleda seznanil zdravnik specialist.

odprava dioptrije

Odprava dioptrije – kaj je dobro vedeti?

Preden se odpravite na poseg odprave dioptrije se je dobro seznaniti z določenimi pomembnimi informacijami. O vsem potrebnem vas bo seveda seznanil zdravnik okulist, ki mu lahko tudi najbolj zaupate. Z njim se lahko pogovorite o vseh morebitnih dilemah in mu zastavite vprašanja, ki vas zanimajo.

Odprava dioptrije sodi na področje korekcijske očesne kirurgije. Danes so nam že na voljo različni uveljavljeni postopki za izboljšanje vida, izbira pa je odvisna od okvare vida pacienta in drugih parametrov, ki jih določi zdravnik. V očesni medicini tako poznamo lasersko preoblikovanje očesne površine LASIK in metodo PRK. V določenih primerih se lahko zdravnik odloči tudi za kirurško vstavljanje umetnih leč. Če je bila laserska metoda odprave dioptrije še pred desetimi leti relativno invazivna, pa danes zahvaljujoč medicinskim raziskavam slednjo opravimo relativno hitro, enostavno in pacientu prijazno.

Pred odločitvijo za lasersko odpravo dioptrije je zelo pomembno, da se posvetujete z izbranim okulistom. Ta namreč določi, ali ste sploh primeren kandidat za tovrstno operacijo. Imeti morate zdrave oči, starejši od 21 let, vaš vid pa mora biti stabilen vsaj eno leto pred operacijo. Prav tako morate s posegom počakati v primeru nosečnosti ali dojenja, medtem ko je operacija neprimerna za osebe z degenerativnimi ali avto-imunimi boleznimi.