Potenje je povsem naravna funkcija našega telesa, saj se telo na ta način ohlaja. Potenje se še posebej poveča takrat, ko smo fizično zelo aktivni ali pa ob veliki toplotni obremenitvi, saj se naše telo ob tem (prekomerno) segreje. To, da se potimo torej ni nič nevarnega, zna pa biti nekoliko moteče, še posebej, če se prekomerno potimo. Če bi se radi znebili potenja pod pazduhami vam svetujemo, da greste na terapijo miradry, ki edina učinkovito ustavi potenje pod pazduhami.

Zakaj se ljudje potimo?

miradry
S potenjem se želi naše telo ohladiti.

Vsak človek ima veliko različnih vrst žlez, žleze znojnice pa so »krive« za to, da se potimo. Žleze znojnice so še posebej aktivne ob veliki vročini ali ob fizičnih napornih, denimo, ko se intenzivno ukvarjamo z nekim športom – takoj, ko se naše telo prekomerno segreje (torej je naša telesna temperatura višja od 37 °C) možgani to sporočijo žlezam znojnicam, ki izločijo pot. Pot izhlapeva iz našega telesa in na ta način »vpije« odvečno toplotno energijo iz telesa ter nas tako ohladi. Potimo se lahko po celem telesu, največkrat pa potne srage opazimo pod pazduhami, na dlaneh, obrazu in podplatih.

V nasprotju s splošnim prepričanjem je dejstvo, da je svež pot popolnoma brez vonja. Neprijeten vonj se pojavi šele, ko se pojavijo bakterije, ki začnejo presnavljati beljakovine in lipide, ki jih vsebuje znoj.

Zakaj se nekateri potijo bolj, drugi pa manj?

Na to, kako močno se bomo potili v veliki meri vpliva naša genetika, ki določa, koliko žlez znojnic bomo imeli in na katerih mestih bodo. Obstajajo pa nekateri dejavniki, ki povečajo potenje, denimo (povečana) fizična aktivnost, stres in nervoza, tudi samo podnebje ima velik vpliv na potenje (v tropskem podnebju se boste občutno bolj potili kot pa nekje na severu, kjer je polarno podnebje). Omeniti velja tudi hormonske spremembe, kot so puberteta, nosečnost in menopavza, pa presnovne bolezni in uživanje drog, alkohola, nikotina, kave, začinjene in vroče hrane.

miradry
Terapija miradry učinkovito zmanjšuje potenje pod pazduhami oz. ga celo popolnoma odpravi.

Kaj storiti v primeru prekomernega potenja pod pazduhami?

Za začetek se lahko izogibate zgoraj navedenim dejavnikom in tako do neke mere zmanjšate potenje. Če si želite zmanjšati potenje, lahko poskrbite tudi za to, da se ne boste izpostavljali močnemu soncu, iz svojega jedilnika izločite (pre)močno začinjeno hrano, alkohol in kavo, nosite oblačila, na katerih potenje ni vidno, nosite oblačila iz naravnih vlaken, denimo iz bombaža, ali pa si omislite ščitnike za pazduhe, ki vpijajo pot.

V kolikor pa to ne pomaga, se lahko odločite za terapijo miradry, ki učinkovito zmanjšuje potenje pod pazduhami oz. ga celo popolnoma odpravi. Omenjena terapija uporablja toplotno energijo, ki ciljano odpravlja žleze znojnice pod pazduho, obenem pa odstrani tudi večinski delež dlačnih foliklov in torej pozitivno vpliva na težave s prekomernim potenjem in poraščenostjo. Prve rezultate boste opazili že takoj po koncu terapije miradry, stopnja potenja pa se zmanjšuje še nekaj mesecev po končani terapiji. Postopek je povsem neboleč, traja zgolj eno uro, za maksimalno učinkovitost pa je potreba zgolj ena oz. dve terapiji.

Postopek terapije miradry

Terapija poteka v treh fazah, in sicer zdravnik najprej označi področje pazduhe, kjer se bo izvajala terapija. V podkožje, kjer se bo izvajala terapija, se injicira lokalni anestetik, ki zagotavlja neboleč poseg in maksimalno udobje med posegom. Na označenem predelu se nato izvaja terapija s pomočjo aparata miradry, ki odstrani žleze znojnice. Po posegu se priporoča, da vsaj 3 dni niste fizično aktivni oz. se izogibate telesni vadbi, prav tako ni priporočena uporaba deodoranta ali britje predela, kjer se je izvajala terapija. Ker bo predel nekaj časa občutljiv, se priporoča nošnja lahkotnih, neoprijetih oblačil. Posebnih stranskih učinkov terapije ni, možno je le, da na predelu, kjer se je izvajala terapija pride do otekline, rdečine, bolečine, parestezij in odrevenelosti, vendar vsi stranski učinki izzvenijo že nekaj dni po posegu.

miradry
Neprijeten vonj se pojavi šele, ko se pojavijo bakterije, ki začnejo presnavljati beljakovine in lipide, ki jih vsebuje znoj.

Se je na terapijo potrebno posebej pripraviti?

Prav posebnih priprav pred terapijo ni, poskrbite le, da se boste 4–6 dni pred terapijo obrili – do terapije bodo dlake nekoliko zrastle, kar bo omogočilo dobro vidno področje terapije. Poleg tega na dan izvedbe terapije ne uporabljajte deodoranta, oblecite pa se v lahka in ohlapna oblačila.

Za terapijo miradry so sicer primerni vsi polnoletni moški in ženske, ki imajo težave s prekomernim potenjem v predelu pod pazduhami ali imajo celo hiperhidrozo. Prav tako se za poseg lahko odločijo vsi, ki se pod pazduhami potijo občasno, jih pa to ovira pri vsakdanjih opravilih, morda celo negativno vpliva na njihovo življenje, denimo povzroča nelagodje ob socialnih stikih ipd.

Potenje je torej povsem naravna funkcija, s pomočjo katere se želi naše telo ohladiti. Povečano potenje se pojavlja predvsem ob fizičnih aktivnostih ali pa, ko smo izpostavljeni velikim toplotnim obremenitvam. Na količino potenja ima velik vpliv naša genetika, vseeno pa lahko z nekaterimi dejavniki in našim življenjskim slogom vplivamo na to, koliko se bomo potili. Terapija miradry učinkovito odstranjujejo žleze znojnice pod pazduhami in tako odpravlja potenje na tem predelu. Vsi, ki bi se radi znebili potenja pod pazduhami se torej pozanimajte, kje se izvaja omenjena terapija in že to poletje se lahko znebite potenja.