Sončne elektrarne so postale pravi hit v Sloveniji, saj investicija v sončno elektrarno predstavlja okolju prijazno odločitev in nam omogočajo samooskrbo z električno energijo. Hkrati pa predstavlja dobičkonosno naložbo, saj so stroški obratovanja in vzdrževanja izredno nizki. Kakšna je torej trenutna cena sončne elektrarne na ključ? in kdo si jo lahko privošči?  To je sedaj vprašanje.

Nakup sončne elektrarne na ključ sprva predstavlja nekoliko višjo investicijo, ki pa se vam bo hitro obrestovala, saj vam bo znižala stroške električne energije vse do 75 %. Hkrati pa vam dolgoletna garancija zagotavlja, optimalno delovanje sončne elektrarne tudi do 30 let. Kljub temu, da je cena sončne elektrarne na ključ na začetku visoka, pa jo lahko nekoliko omilite preko subvencij EKO skladov, ki vam omogočajo, da se vam celotna investicija povrne že v desetih letih.

Cena sončne elektrarne na ključ se med seboj razlikujejo in so predvsem odvisna od dimenzij in kapacitet in vrst sončnih celic. Pred nakupom sončne celice na ključ je namreč potrebno napraviti določene meritve o letni porabi električne energije in premisliti ali se bo ta poraba v prihodnje povečala, zaradi morebitne spremembe načina ogrevanja. Cena sončne elektrarne na ključ se namreč določa na podlagi nazivne moči elektrarne. Hkrati je trenutno na tržišču mogoče dobiti različne vrste sončnih celic. Izbirate lahko med monokristalnimi in polikristalnimi silicijevimi celicami, ki so popolnoma razgradljive. Pri tem so monokristalne celice nekoliko dražje, saj dosegajo boljši izkoristek sončne svetlobe. Posledično je cena sončne elektrarne na ključ odvisna tudi od vrst sončnih celic. To pa še ni vse, cena sončne elektrarne na ključ je odvisna tudi od dodatnih vgradnih elementov, kot so na primer posebni sledilni moduli. V ceno pa so vključena tudi montažna dela, ki pa v povprečju trajajo samo en dan.

Cena sončne elektrarne na ključ je tako odvisna od mnogo dejavnikov in predvsem od vaših želja in potreb. Zato je smiselno, da se predhodno pozanimate in zaprosite za različne ponudbe pri različnih ponudnikih.